Europees naaldhout
Ons hout..
- ..komt uit verantwoord beheerde Europese bossen
- ..komt van de Pinus Sylvestris (Grove den)
- ..is onder hoge druk geïmpregneerd (KOMO-keur). Dit gebeurt chroom- en arseenvrij en is biologisch onschadelijk voor mens en milieu.
- ..bezit het FSC en/of het PEFC-keurmerk. Goed beheerd bos volgens de normen van duurzaamheid, sociale omstandigheden en economie.
Natuurlijk hout!
Hout is een natuurlijk materiaal met uitstekende eigenschappen. Het is stevig en tegelijkertijd elastisch.
Het naaldhout heeft een open structuur. Hierdoor zwelt het op/zet het uit wanneer het vocht opneemt, en krimpt het weer wanneer dit wordt vrijgegeven. Dit geeft hout zijn unieke kenmerken!
De belangrijkste kenmerken van het hout zijn:
1. Scheuren, vervormingen of kromtrekken
Scheuren kunnen ontstaan doordat het hout droogt. Droogscheuren zijn natuurlijke kenmerken en tasten de duurzaamheid van het hout niet aan.
Door het drogen heeft het hout de neiging om te vervormen. Ongelijkmatig drogen van is vaak oorzaak van het torderen of kromtrekken van het hout.
Met name bij warme weersomstandigheden kan hout dat bloot wordt gesteld aan zonlicht te snel krimpen met vormverandering als gevolg. Ook bij extreem nat weer kunnen houtmaterialen soms kromtrekken doordat deze aan de bovenkant vochtig zijn en aan de onderkant droog.
Ons geïmpregneerde naaldhout is redelijk buigzaam. Een ietwat kromme balk of plank kan tijdens de montage gemakkelijk recht getrokken worden met de hand of bijvoorbeeld met een lijmklem.
2. Noesten, kwasten en jaarringen
Hout is een natuurlijk product. Afhankelijk van soort en leeftijd heeft het hout een eigen karaktereigenschap. Noesten, kwasten en jaarringen maken deel uit van deze eigenschap.
TIP: Wanneer er een noest los is gekomen uit het hout, kunt u deze gemakkelijk terugplaatsen met een beetje houtlijm.
3. Ruw oppervlak
Onze houtproducten worden gezaagd (en vaak ook geschaafd). Onnauwkeurigheden en ruwheid kunnen voorkomen op plaatsen waar de houtvezels om de noesten liggen. Indien gewenst kunnen deze plekken licht opgeschuurd worden.
TIP: Onze medewerkers sorteren op kwalitatief hout. Mocht er desondanks een grote knoest, lichte kromming of ruw oppervlak aan het hout zijn, probeer deze dan te gebruiken aan de niet-zicht kant.
4. Groene vlekken / Impregneer vlekken
Het geïmpregneerde tuinhout word onder hoge druk geïmpregneerd. De groene (en soms witte) vlekken ontstaan wanneer het impregneermiddel reageert met de aanwezige hars in het hout.
Na verloop van tijd zullen deze vlekken onder invloed van zonlicht (UV-straling) verdwijnen.
5. Schimmel (wit/zwart)
Er kunnen schimmel vlekken op het hout ontstaan. Vaak is dit zichtbaar in de vorm van witte of zwarte vlekken. De schimmel kan ontstaan op plaatsen met relatief weinig ventilatie bijvoorbeeld in een speelhuisje, de binnenzijde van een zandbakdeksel, of de onderzijde van het dak)
Deze oppervlakkige schimmelplekken zijn hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
Met name in herfst en winter is de kans groter hiermee te maken te krijgen. Door weersinvloeden en UV-licht zullen deze in het voorjaar en zomer vaak weer verdwijnen.
De schimmelplekken zijn eenvoudig te verwijderen met een schoonmaak- of azijnoplossing.
6. Verkleuring
Hout kan verkleuren door de blootstelling aan zonlicht(UV) en door het impregneren.
Nadat het hout is geïmpregneerd zal het een donkerdere kleur krijgen. Spinthout zal hierbij anders verkleuren dan kernhout. De pakken hout worden in zijn geheel geïmpregneerd, de latjes die tussen de planken liggen zijn hierdoor na het impregneren zichtbaar. Door blootstelling aan UV- straling zullen deze kleurverschillen langzaam vervagen.
TIP: Probeer uw materiaal direct na aankoop te verwerken. Wanneer dit niet mogelijk is sla het hout dan droog en schaduwrijk op. Blootstelling aan direct zonlicht laat uw hout sneller kromtrekken en torderen.